لزوم تقويت تعامل بين دانشجويان خارجی مقيم ايران و زيست بوم فناوری كشور و يك طرح پيشنهادی

✒️یادداشتی از علی لاهوتیان، دکتری مدیریت تطبیقی و توسعه از دانشگاه تهران و مدرس دانشگاه بوعلی سینا:
هم اکنون حدودا 90 هزار دانشجوی خارجی از ده ها کشور در ایران مشغول به تحصیل هستند. این دانشجویان هر چند تمرکز بیشتری در تهران دارند اما استانهای با دانشگاههای تراز علمی مناسب نیز دارای صدها دانشجوی خارجی در هر سال هستند.
عمده دانشجویان مستقر در ایران از کشورهایی با دارای روابط حسنه اقتصادی و سیاسی با کشورمان هستند که بازاری بالقوه برای محصولات و فناوریهای پیشرفته ایران است.
متاسفانه خیل عظیمی از این دانشجویان علی رغم آشنایی با زبان و فرهنگ کشور و تمایل به ارتباط بیشتر با ایران پس از فارغ التحصیلی و خروج از کشور، ارتباط چندانی با ایران ندارند. شرایط زندگی در کشور خارجی (ایران) و تحصیل، فرصت آشنایی و ارتباط با پتانسیلهای صنعتی و فناورانه کشور را برای ایشان فراهم نمیکند و بسیاری از ایشان به جز دانشگاه محل تحصیل کمتر امکان شناخت محیط پیرامونی خود را دارند و یا راهی برای ارتباط مناسب در این خصوص نمییابند.
از دیگر سو هم اکنون بسیاری صنایع کشور به خصوص صنایع دانش بنیان علیرغم موفقیتهایی که دیده میشود، بسیاری نیز به دلیل نداشتن کانالهای مناسب و عدم شناخت بازار کشور هدف به افراد آشنا با زیست بوم کشورهای هدف خود نیازمندند.
با توجه به آنچه گفته شد اتصال زيست بوم فناوری كشور به دانشجويان خارجي مستقر در ايران و استفاده از پتانسيل دانشجويان به عنوان رایزنان بالقوه آشنا با فضاي كسب و كار و فناوری ايران یک رویکرد برد- برد است که علاوه بر تقويت روابط اقتصادي، بازرگانی و فناورانه همچنین فرصتزایی و ظرفیتسازی برای صنایع دانش بنیان کشور به تعميق روابط با سایر ملل نیز كمك شايانی در بلندمدت خواهد نمود و به افزايش عمق راهبردی كشور كمك خواهد كرد.
در این راستا وزارت علوم (و دانشگاهها) و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری لازم است با مقتنم شمردن این فرصت، ترسیم یک برنامه جامع با استفاده از ظرفیت شبکه های تعاملات فناورانه موجود کشور -نظیر پارک های علم و فناوری، سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، شبکه فن بازار ملی ایران و…- امکان استفاده از این ظرفیت بالقوه فراموش شده را ممکن سازند و آن را بالفعل نمایند.
ايجاد شبكه و تشويق دانشجويان خارجی در خصوص عضويت در شبكه، معرفی پتانسيل های صنعتی و فناوری كشور به دانشجويان خارجی، برگزاری تورهای صنعتی و فناورانه از صنايع و شركتهای دانش بنيان كشور، حضور هدفمند دانشجويان خارجي در نمايشگاههای محصولات كشور، استفاده از ظرفيت فناوری و دانشگاهی كشور جهت رفع نيازهای فناورانه پيشنهادی خارجی، كارآموزی و استفاده از ظرفيت دانشجويان خارجی در شركتهای بازرگانی، کارگزاران فناوری يا بخش های بازرگانی شركتهای فناوری و دانش بنيان، برگزاری دوره های آموزشی مشاوره صنعتی، تجاری سازی و انتقال فناوری، برگزاری رويدادها و نشستهای تجاری و…، مشاوره انتخاب محصول و فناوری، معرفی فرصتهای سرمايه گذاری در حوزه محصولات صنعتی و فناورانه كشور به دانشجويان خارجی و… از جمله اقدامات پیشنهادی جهت بالفعل کردن این فرصت بالقوه است.
👈یادداشت ذیل با هدف آگاهی بخشی در این خصوص و ارائه دهنده راهکارهایی برای این موضوع جهت مسئولین و متولیان زیست بوم فناوری کشور است.
آدرس متن کامل یادداشت: www.ana.press/x7y5x