معرفی گزارش سیاستی: ابعاد جنسیتی جابجاییهای دانشگاهی

(The Gender Dimensions of Academic Mobility)
ناشر: موسسه آموزش بینالمللی (IIE)
سال 2017
این گزارش به حضور زنان در دانشگاههای کشورهای مختلف میپردازد و به ارائه آمارهای گوناگون و مقایسه آنها در این زمینه میپردازد. در ادامه گزارش با بررسی میزان افزایش دانشجویان بینالمللی زن نشان میدهد که چگونه حضور زنان و بهخصوص زنانِ کشورهای محروم رشد بالایی داشته است. برای مثال در نمودار زیر به مقایسه حضور دانشجویان بینالمللی زن در فاصله سالهای 1980 تا 2015 در کشور آمریکا میپردازد و نشان میدهد در این مدت میزان دانشجویان بینالمللی زن از کمتر از 30 درصد به بیش از 44 درصد رسیده است.

گزارش در ادامه با بررسی دقیقتر در مورد مقایسه دانشجویان بینالملل زن در آمریکا نشان میدهد که چگونه زنان از آسیا ( به ویژه کشور چین) توانستهاند بیشترین کرسیهای دانشگاهی در آمریکا را از آن خود کنند.

این گزارش افزایش دانشجویان بینالمللی زن را به دلیل عوامل زیر میداند.
- توسعه اقتصادی کشورهای با درآمد متوسط: رشد اقتصادی و درنتیجه افزایش درآمد سرانه کشورهای با درآمد متوسط همچون چین، هند، کره جنوبی و… باعث شده که حضور زنان در آموزش عالی کشورها و همچنین مهاجرت تحصیلی آنها افزایش یابد.
- دسترسی بهتر به موقعیتهای آموزشی در خارج از کشور: یکی از دیگر از دلایل مهاجرت تحصیلی زنان به دیگر کشورها به دلیل عدم اجازه زنان برای تحصیل در رشتههای خاص عنوان میشود. گزارش در این قسمت با ذکر مثالی از کشور ایران که زنان نمیتوانند در بعضی رشتههای مهندسی تحصیل کنند، دومین علت مهاجرت تحصیلی زنان را این مورد عنوان میکند.
- تغییرات فرهنگی: گزارش یکی از دیگر از عوامل افزایش حضور زنان، تغییرات فرهنگی در مورد تحصیل دختران عنوان میکند و با ذکر مثالی از کشور عربستان بیان میکند که در این کشور دیدگاه مردم در مورد تحصیل زنان در سالهای اخیر بسیار تغییر کرده است.
- افزایش نقش زنان در جامعه و رهایی از وابستگی: یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش حضور زنان در دانشگاههای بینالمللی شده است را استقلال زنان، توانمندی آنها برای اشتغال و کسب درآمد و همچنین کاهش میزان ازدواج آنها میداند که این موارد باعث تغییر نقش زنان در خانوادهها شده است.
همچنین در پایان، گزارش به بیان مشکلات جدی موجود بر سر راه تحصیل زنان در خارج از کشور میپردازد و برای ایجاد تبعیض مثبت (بهتر است بگوییم جبرانِ تبعیضهای گذشته)، به چند نمونه از برنامههای بینالمللی برای تسهیل جابجایی زنان اشاره میکند و برنامههای بورسیه موسسههایی همچون بنیاد فورد و شلمبرگر را برای زنان معرفی میکند و هدف از اجرای این برنامهها، افزایش کنشگری زنان، بهبود فرصتهای حرفهای، آگاهی از فضای متفاوت دانشگاهی و افزایش اعتمادبهنفس آنها اعلام میشود.
متن اصلی گزارش: